Vergeten acteur: Yannick Van de Velde

 Door: Birte Bakker

Yannick Van de Velde

Yannick Van de Velde

Wie kent ‘m nog? Acteur Yannick Van de Velde (1989) die de twaalfjarige voetballer Remco speelde in de in 2004 uitgekomen film In Oranje. Of als 16-jarige Tiuri in de film Brief voor de Koning(2008). Ook de televisieserie 2012: Het jaar nul (2009), speelt Van der Velde de hoofdrol. Deze rollen maken Yannick al snel een bekend acteur in Nederland. Maar na 2009 zijn er nauwelijks tot geen aanbiedingen die Yannick binnenkrijgt. Van der Velde sluipt langzaam weg uit de Nederlandse filmwereld. Hij is een vergeten acteur geworden, om langzaam weer terug omhoog te kruipen.

Gouden Film
In Oranje is de bekendste film waarin acteur Yannick Van de Velde, nu 24 jaar, de hoofdrol speelt. Voor hij een rol bemachtig in de film In Oranje speelt van de Velde in films als Kruimeltje (1999) en Kees de Jongen (2003). In de laatstgenoemde films speelt Van der Velde echter geen grote rol, maar zijn talent wordt wel opgemerkt. Zijn echte doorbraak laat dan ook niet lang op zich wachten. In 2004 krijgt hij de hoofdrol in de film In Oranje, geregisseerd door Joram Lürsen. Yannick speelt Remco, een talentvolle voetballer die altijd fanatiek aangemoedigd wordt door zijn vader. Tot zijn vader overlijdt. Remco’s wereld stort in en hij wil niet meer voetballen. Maar via een oma van zijn beste vriend Winston komt hij in contact met zijn vader, die ervoor zorgt dat Remco weer zin krijgt in voetballen. Remco raakt geblesseerd, maar zijn vader vertelt hem dat hij door moet blijven gaan, om zo zijn grootste droom waar te maken; voetballen in het Nederlands Elftal. De film wordt bekroond met de nominatie van Gouden Film, en trekt in totaal zo’n 200.000 bezoekers.

Young Artist Award
Yannick Van de Velde is in één klap bekend. Hij sleept in 2005 als eerste Nederlandse acteur de Young Artist Award binnen. Na In Oranje krijgt Van de Velde nog een rolletje in de film Floris (2004). In 2008 is het opnieuw raak. Yannick Van de Velde krijgt de hoofdrol in de film De Brief voor de Koning, een verfilming van het boek geschreven door Tonke Dragt. Ook deze keer bezoeken meer dan 100.000 mensen de film, wat de nominatie Gouden Film oplevert.

Yannick Van der Velde als Remco in 'In Oranje'

Yannick Van der Velde als Remco in ‘In Oranje’

Weer tot leven
Na deze succesfilm is er nog één televisieserie in 2009, bestaande uit twaalf afleveringen, waarmee Van de Velde zijn brood verdient. Daarna is er geen film meer waar hij een rol in krijgt. Yannick volgt op dit moment een opleiding tot acteur aan de Amsterdamse Toneel-en Kleinkunst academie. Toch is hij niet zo vergeten als gedacht. Dit jaar speelt hij een rol in de televisieserie Moordvrouw, en heeft hij een rol bemachtigd in de film ‘Hoe duur was de suiker’. Maar Yannick Van de Velde is niet meer zo bekend als voorheen. Het grote succes heeft hij gehad. Hij zal toch altijd de kleine Remco blijven uit In Oranje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: